V zadnjih letih je uporaba časovnega zamika pri gledanju televizije v Sloveniji močno narasla.
Poleg tega, da funkcija omogoča prosto izbiranje vsebin, zaustavitev in nadaljevanje gledanja televizijskih programov po lastni želji, prinaša številne prednosti tako za gledalce kot za oglaševalce.

V prispevku bomo raziskali, kako časovni zamik odpira nove priložnosti za ciljano oglaševanje in kako slovenski trg izkorišča ta potencial.

Osrednji elementi

+ TV časovne funkcije: Prednostni način gledanja
+ Prilagajanje potrebam gledalcev: Rast časovnega zamika pri gledanju televizije v Sloveniji
+ Ključ do uspeha: Integracija ciljanega TV oglaševanja in časovnih funkcij
+ Zaključek


TV časovne funkcije: Prednostni način gledanja

Večina slovenskih uporabnikov ima v paketih televizijskih storitev že vključene TV časovne funkcije, torej časovni zamik in ogled nazaj. Po zadnjih podatkih raziskave, ki jih je zbrala Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS), ima od 878 anketirancev kar 85,3 % uporabnikov televizije v paketu televizijskih storitev vključene TV časovne funkcije.

Spodnji grafikon prikazuje delež uporabnikov, ki imajo v paket vključene TV časovne funkcije [vir: Agencija AKOS/Ninamedia]:

Še bolj impresivno pa je dejstvo, da kar 98,4 % teh uporabnikov dejansko izkorišča možnosti, ki jih ponujajo TV časovne funkcije [vir: Agencija AKOS/Ninamedia]:

To kaže na izjemno priljubljenost tovrstnih funkcij med slovenskimi gledalci. Predvsem popularen je časovni zamik, velik delež uporabnikov se ga želi v prihodnosti še pogosteje posluževati.

 

Prilagajanje potrebam gledalcev: Rast časovnega zamika pri gledanju televizije v Sloveniji

Poleg samega dostopa do funkcij je zelo razširjena tudi njihova uporaba. Rezultati raziskave kažejo, da uporabniki vse bolj cenijo možnost gledanja programov ob času, ki jim to najbolj ustreza. 45,2 % uporabnikov v Sloveniji uporablja aplikacije za spremljanje TV vsebin na mobilnih napravah, kar vključuje tudi časovni zamik.

Ti podatki odražajo naraščajoč trend mobilnega spremljanja medijskih vsebin, saj gledalci želijo fleksibilnost pri izbiri časa in naprave za gledanje.

 

Ključ do uspeha: Integracija ciljanega TV oglaševanja in časovnih funkcij

Časovni zamik prinaša oglaševalcem številne prednosti. Omogoča natančno ciljanje občinstva in prilagojene oglase glede na gledalske navade. Tak pristop privede do učinkovitejših oglaševalskih kampanj.

Oglasi dosežejo prave oči ob pravem času.

Ko uporabniki gledajo pretekle vsebine, je stopnja pozornosti izjemno visoka. Zaradi tega so oglasi veliko bolj pomljivi, saj ciljano oglaševanje na ta način zagotavlja 100 % vidnost oglasa.

Slovenija je primer države, kjer je visoka stopnja digitalne povezanosti ustvarila ugodno okolje za razcvet časovnega zamika in ciljanega oglaševanja.

 

Zaključek

Časovni zamik predstavlja osrednji način gledanja televizije, saj izboljšuje uporabniško izkušnjo in odpira nove možnosti za oglaševalce. Močna naklonjenost funkcijam nakazuje, da bo trend še naprej naraščal. To bo prispevalo k še več ciljano usmerjenim kampanjam, ki povečujejo učinkovitost.

Gledalci so vedno bolj zahtevni glede fleksibilnosti in personalizacije vsebin, zato je pomembno, da tako ponudniki storitev kot oglaševalci sledijo trendom in ponujajo rešitve, ki izboljšajo uporabnikovo izkušnjo.