Kako se znajti med poplavo novih terminologij?

[ Poenostavljen vodnik ]

Kdorkoli poskuša krmariti v ekosistemu Addressable ali ciljanega TV oglaševanja, je najverjetneje naletel na zmedo – ali obstaja razlika med Programmatic TV in Connected TV [CTV]? Kakšne so prednosti Addressable TV? Kaj za vraga sploh je Addressable TV? Zakaj je toliko kratic?! Do zmede prihaja predvsem zato, ker se pomen posameznih novih terminov od trga do trga razlikuje. A strah pred novimi tehnologijami in z njimi povezanimi izrazi je odveč! Castoola je tukaj, da vam pomaga krmariti po tej evoluciji tehnologiji in z njo povezanimi novimi izrazi.

Prvi puzzle uganke je Advanced TV – ta krovni izraz zajema vse tipe ciljanega TV oglaševanja: Connected TV, Addressable TV in Programmatic TV. Addressable TV je najbolj pogost izraz, ki se uporablja v povezavi s ciljanim televizijskih oglaševanjem v Evropi. S tem se lahko lotimo definicij in razlik med tehnologijami za ciljano TV oglaševanje.

Berite dalje, če želite na enostaven način osvojiti številne nove izraze, ki so vzklili skupaj z novimi tehnologijami.


Ključne točke
[6-minutno branje]

+ Nove tehnologije, novi izrazi ter zakaj prihaja do zmede v razumevanju?
Pomen izrazov se od trga do trga razlikuje, predvsem so tu velika razhajanja med ZDA in Evropo. Ključna razlika je vseevropski standard HbbTV, ki ga ima velika večina pametnih televizij v Evropi.
+ Vodnik po novih izrazih
Advanced TV
CTV – Connected TV
Programmatic TV
Addressable TV
+ Izzivi, s katerimi se srečujemo v Sloveniji
Ciljano TV oglaševanje počasi dosega tudi Slovenijo, kjer bo čas pokazal, ali bomo dosegli svetovne trende rasti, kjer je Addressable TV nepogrešljiv del vsake televizijske kampanje.

Nove tehnologije, novi izrazi ter zakaj prihaja do zmede v razumevanju?

Zanimivo je, da se pomen izraza Addressable TV oglaševanje od trga do trga razlikuje. To je deloma posledica razvoja vedno novih tehnologij in dejstva, da različni svetovni trgi uporabljajo različne terminologije. Prav tako nekaj dodatne zmede povzročajo različni akterji na teh trgih, ki si v pripisovanju pomena Addressable TV niso enotni.

Prvi korak pri premostitvi vrzeli v razumevanju Addressable TV in drugih pojmov je ta, da velja ZDA in Evropo obravnavati ločeno. To pa zato, ker se televizijski ekosistemi, ključni akterji, osnovne tehnologije, ki omogočajo Addressable TV, ter primeri uporabe na teh trgih v veliki meri razlikujejo.

Evropa je v tem pogledu precej edinstvena, saj se je izraz Addressable TV najprej pojavil ravno v Evropi [Nemčija]. Popolnoma drug svet predstavljajo ZDA, kjer je večinoma v uporabi Connected TV, ki je v zadnjih letih na globalnem nivoju postal glavni buzzword.

Za razliko od drugih trgov je vseevropski standard hibridne širokopasovne televizije [HbbTV] gonilna sila za Addressable TV v večjem delu Evrope [Nemčija, Španija, Italija, Poljska, Francija, Skandinavija, Češka], z izjemo Velike Britanije.

Standard HbbTV broadcasterjem omogoča nadzorovano rešitev za Addressable TV na prizemni, satelitski in kabelski televiziji [DVB-T/S/C], ki ima potencial tudi v Sloveniji. S tehničnega vidika to pomeni, da imajo broadcasterji popoln nadzor nad celotno vrednostno verigo – od distribucije vsebine do monetizacije.[1]

 

Vodnik po novih izrazih

V nadaljevanju podajamo kratke definicije, ki vam bodo v pomoč pri razumevanju novih pojmov, ki se pojavljajo na trgu TV oglaševanja.

  • Advanced TV:

velja za krovni izraz, ki ga uporabljajo nekatere »media buy« agencije, ki tržijo ciljano TV oglaševanje in se na posameznem trgu srečujejo z različnimi tehnologijami, ki jih omenjamo v tem članku.

Advanced TV je tako v tem smislu nadpomenka Connected TV [CTV] in Addressable TV [ATV].[2]

  • CTV – Connected TV:

zajema vse naprave, ki ponujajo multimedijsko podporo in se lahko povežejo z internetom. To so na primer pametne televizije in konzole za video igre. Uporabniški vmesnik pogosto spominja na tistega pri pametnih telefonih, zato ga predvsem v ZDA pogosto imenujejo tudi Smart TV.[3]

Glavni »promotorji« tega buzzworda so proizvajalci TV »streaming« naprav, kot so Smart TV, igralne konzole, AppleTV, AmazonFire.

  • Programmatic TV:

je avtomatiziran način zakupa oglasov, ki ciljno skupino targetira na podlagi podatkov, pridobljenih iz TV vmesnikov ali STB [angl. set-top box]. Vključuje ciljano TV oglaševanje, prikazano v OTT, mobilnih napravah in Connected TV.[4

S tem izrazom večinoma operirajo digitalne »Ad Tech« platforme, kjer je »programmatic« vedno bolj popularen način zakupa oglasnega prostora.

  • Addressable TV:

ciljano TV oglaševanje pomeni uporabo tehnologij, ki oglaševalcem omogoča, da svoje oglase prikazujejo točno določenim gospodinjstvom oz. napravam znotraj gospodinjstva. Ta način TV oglaševanja ponuja natančno merjenje pojavnosti oglasov in interakcij uporabnikov, kot to poznamo v digitalnem oglaševanju. Addressable ali ciljano TV oglaševanje tako združuje najboljše iz digitalnega sveta in klasične, linearne televizije.

Addressable TV oz. ciljano TV oglaševanje prihaja iz TV sveta in ga uporabljajo predvsem televizijske hiše [broadcasterji] in operaterji.

 

Razvoj Addressable TV v Sloveniji

Že nekaj časa aktiven trend prikazovanja različnih oglasov različnim gospodinjstvom počasi prihaja tudi v Slovenijo. Tako natančno ciljanje TV gledalcev se je še nedavno zdelo nemogoče. Z začetkom leta 2021 pa je Castoola med prvimi ponudniki ciljanega TV oglaševanja v Sloveniji lansirala platformo za Addressable TV oglaševanje. Rezultati bodo pokazali, ali se bo trend razvil do te mere, da bo Addressable TV oglaševanje postalo nepogrešljiv del vsake televizijske kampanje.

 

Zaključek

Addressable TV je za marsikaterega oglaševalca zapleten nov medijski kanal, ki je postregel s številnimi novimi tehnologijami in izrazi. Vendar upamo, da je ta vodnik pomagal razjasniti nekatere njene zapletenosti. Castoolina ekipa ponuja svetovanje glede optimalnega zakupa Addressable TV oglasov – več o Castoolini celoviti ponudbi za ciljano TV oglaševanje si lahko preberete tukaj.